POZOR, sú tu noví šmejdi: Nepredávajú hrnce, o peniaze vás oberú online!

Prebieha to takto:

Zrejme sledujú nové inzeráty na webe www.Bazar.sk.

Chcete si prilepšiť predajom niečoho, čo máte doma? Pozor, aby vás podvodníci neobrali o peniaze!

Zatvorené obchody a presun ľudí do internetových eshopov sa pokúšajú zneužiť novodobí šmejdi. Už vám neponúknu tie najlepšie hrnce na svete, no vytiahnu vám peniaze z účtu.

Mário postup podvodníkov zdokumentoval, ak zbadáte niečo podobné, zbystrite pozornosť a hlavne na pochybnú adresu neposielajte žiadne peniaze ani údaje!

Ak zbadáte niečo podobné, zbystrite pozornosť a hlavne na pochybnú adresu neposielajte žiadne peniaze ani údaje!

Šmejdi majú spravený podvodný web na adrese ktorú vidieť na screenoch. Väčšina ľudí si zrejme nevšimne, že to nie je originálna stránka Bazar.sk, ale podvodný web na phising na získanie údajov pre ich ďalšie zneužitie. Tento web má totiž grafiku ako Bazar.

Mário postup podvodníkov zdokumentoval, ak zbadáte niečo podobné, zbystrite pozornosť a hlavne na pochybnú adresu neposielajte žiadne peniaze ani údaje o karte či účte!

Potom použijú slovenskú adresu ako kupujúceho a aj zobrazia celý inzerát.

Mário postup podvodníkov zdokumentova!
Mário postup podvodníkov zdokumentoval.

Každopádne web si vypýta údaje bankovej karty pod zámienkou prijatia ich platby pre predávajúceho. To je síce nezmysel, ale mnohí to nevedia a ľudia sú často ochotní poskytnúť svoje údaje bez ďalšieho zisťovania na čo poslúžia.

Mário postup podvodníkov zdokumentoval, ak zbadát niečo podobné, zbystrite pozornosť a hlavne na pochybnú adresu neposielajte žiadne peniaze ani údaje!
Potom začne ísť do tuhého. Systém vyhodí akože chybu a šmejdi si od predávajúceho pýtaju dopolňujúce udaje, napríklad údaj o zostatku. Zrejme preto, aby pri pokuse ukradnúť peniaze išli na istotu a nezadali vyššiu čiastku ako má človek na karte, lebo by bola zamietnutá. Ak by im to vyšlo, namiesto prijatia peňazí by inzerentovi financie z karty odišli.

Bazar.sk: Je to nová forma phisingu

Existenciu týchto nových šmejdov potvrdil denníku PLUS 1 deň aj portál Bazar.sk. „Zaevidovali sme túto novú formu phisingu. Ide o formu, kedy sú predávajúci kontaktovaní mimo nášho portálu, prostredníctvom aplikácie Whatsapp. Preto dokážu podvodníci obchádzať naše bezpečnostné prvky,“ povedal nám Peter Porubský z Bazar.sk.
Doplnil, že už informovali všetkých predajcov a nových inzerentov o týchto podvodných aktivitách s odporúčaniami ako sa chrániť. „Takisto aktívne informujeme všetkých užívateľov na našich sociálnych sieťach a oddelení podpory pre zákazníkov. Samozrejme, pri každom nahlásení aktívne spolupracujeme s políciou,“ dodal.

Polícia nabáda k opatrnosti

Polícia túto podvodnú aktivitu ešte neriešila, ale hlásenia o podobných podvodoch dostávajú policajti takmer denne a na svojich stránkach upozorňujú, že šmejdi už dávno nezískavajú peniaze len predajom hrncov dôchodcom. Dnes sú ich podvody sofistikovanejšie a mnohí sa snažia využiť súčasnú situáciu, keď sú ľudia doma viac izolovaní.

Portál Bazar.sk svojim inzerentom pri predaji a kúpe ponúka možnosť využívať ich interné správy, ktoré sú zabezpečené pred takýmto zneužitím.

„Vieme pri nich tiež zasiahnuť. Využívame aj aktívnu ochranu proti automatizovanému sťahovaniu telefónnych čísiel, pravidelne prechádzame podozrivé inzeráty, aktívne informujeme našich užívateľov a spolupracujeme s policajným zborom,“ doplnil Porubský  Bazar.sk.