Pôžičky – Žltý melón, zinc euro, FINZO, MAJAK, PORT SYSTEM

P2P pôžičky – bezpečnosť a skúsenosti

P2P pôžičky, niekedy tiež nazývané aj pôžičky od ľudí ľuďom, súkromné pôžičky či kolektívne pôžičky, sú celosvetovo využívanou alternatívou klasických bankových pôžičiek. Základný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že pri typickej kolektívnej pôžičke vystupujú v úlohách dlžníkov a investorov ľudia, bez akejkoľvek prítomnosti banky.

NA ČO SI ĽUDIA NAJČASTEJŠIE POŽIČIAVAJÚ CEZ P2P PÔŽIČKY?

1. Bezúčelové úvery
  2. Úvery na rekonštrukciu a úpravy bývania
  3. Úvery použité na refinancovanie
  4. Peniaze použité na vzdelanie
  5. Cestovanie
  6. Iné

Riziko investora

Ak sa nachádzate v pozícii dlžníka, určite je pre vás dôležitou otázkou, kto vám požičiava peniaze. Zvýšenú pozornosť by ste tak mali venovať rizikám, ktoré sú spojené s investorom.

Musíte pátrať po informáciách, za akých podmienok je na vami vybranej platforme investor schvaľovaný a taktiež po tom, čo sa stane, ak investor odstúpi od investície do vašej pôžičky.

ZAUJÍMAJTE SA O PODMIENKY

Zmluvné podmienky a skryté prekvapenia písané drobným písmom vám veľmi rýchlo pomôžu odhaliť podvodníka. Ak je ročná percentuálna miera nákladov vyššia ako 50%, hrozia vám vysoké sankcie v stovkách až tisíckach EUR a žiadajú od vás poplatky vopred, určite cúvnite, ak nechcete prísť o nervy, peniaze a čas.

ZISTITE SI O SPOLOČNOSTI VŠETKY DOSTUPNÉ INFORMÁCIE

Nebojte sa a pátrajte na internete po tom, či vami vybraná spoločnosť, u ktorej si plánujete požičať peniaze má o sebe riadne zverejnené a dostupné všetky údaje. Informácie a skúsenosti s P2P platformami sa najmä kvôli relatívne mladému trhu zháňajú ťažšie.

PODPÍŠTE LEN ZMLUVU, KTOREJ ROZUMIETE

Vždy si poriadne prečítajte, čo podpisujete. Podvodníci a úžerníci vám zvyčajne nedajú do ruky adekvátnu zmluvu. Namiesto toho pred vami mávajú papiermi s prázdnymi miestami a vravia, že sa to tam časom doplní. Určitou známkou neseriózneho jednania je tiež nátlak na podpísanie zmluvy a neochota poskytnúť vám čas na jej dostatočné preštudovanie.

UISTITE SA, ŽE VÝŠKA SPLÁTKY A CELKOVÁ PREPLATENÁ SUMA JE KONEČNÁ

Niektoré podvodnícke spoločnosti vám až do poslednej chvíle taja, aké vysoké budú splátky, koľko vám vlastne požičajú a aj to, akú celkovú sumu musíte vrátiť. Zato vy ste riadne vyplnili a dodali všetky potrebné formuláre a dokumenty, čím ste prezradili citlivé osobné informácie. Znakom podvodníkov je aj využívanie vyhýbavých manévrov a draho spoplatnené infolinky.

Pozor na poplatky!

Dajte si pozor na dodatočné poplatky, ktoré zvyknú vaše úkony neuveriteľne predražiť. Vždy si najskôr vyhľadajte platný cenník, oboznámte sa s výškou poplatkov alebo prípadných pokút a až následne zvážte svoju žiadosť o P2P pôžičku.