Platobný rozkaz

Platobný rozkaz je druh súdneho rozhodnutia, ktorý vydáva súd v prípade, ak sa v návrhu (žalobe) uplatňuje právo na zaplatenie peňažnej sumy vyplývajúce zo skutočností uvedených navrhovateľom.

V platobnom rozkaze uloží odporcovi, aby do 15 dní od doručenia platobného rozkazu zaplatil navrhovateľovi uplatnenú pohľadávku a trovy konania alebo aby v tej istej lehote podal odpor na súde, ktorý platobný rozkaz vydal.

V prípade ak obdržíte platobný rozkaz spolu so žalobou, je potrebné ihneď zistiť, či sumu, ktorá sa od vás vymáha, skutočne dlžíte, a teda či od vás vymáhajú túto sumu právom. Ak ste zistili, že sumu, ktorá je uvedená v platobnom rozkaze žalobcovi určite nedlžíte, môžete podať proti platobnému rozkazu odpor.

Dôležité je nepremeškať 15 dní na podanie odporu. Najlepšie je zhromaždiť podklady a navštíviť advokáta alebo občianske združenie, ktorý vám s podaním odporu a prípadnou kontrolou a otázkami k danému platobnému rozkazu pomôžu.