Gastrolístky – Firmy stále budú mať právo dať ich namiesto hotovosti

Jedna veta v novele Zákonníka práce vyvoláva otázku, či si zamestnanec naozaj môže namiesto stravných lístkov vybrať finančný príspevok

„Diabol je ukrytý v detailoch. Aj ten, kto sa vyzná v Zákonníku práce, nemusí na prvý ani na druhý pohľad odhaliť, v čom je zrada,“ upozornil na svojom blogu bývalý minister práce a expert na pracovnú legislatívu Jozef Mihál.

Vo vláde obmedzenie dominantného postavenia stravných lístkov presadzujú dvaja najväčší rivali – premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Obidvaja ľuďom sľúbili, že už v marci získajú možnosť výberu medzi finančným príspevkom a gastrolístkami.

Spor o zabezpečenie stravovania

Preto je veľkým prekvapením predstavenie nejednoznačnej zmeny zákona. „Podľa vládneho návrhu novely Zákonníka práce – konkrétne ide o navrhovaný § 152 odsek 6 – si finančný príspevok bude môcť zvoliť zamestnanec len vtedy, ak mu zamestnávateľ nezabezpečuje stravovanie,“ upozornil J. Mihál.

Čo znamená termín zabezpečiť stravovanie bližšie, vysvetľuje § 152 v odseku 2. Ide o podávanie teplého hlavného jedla vo vlastnom zariadení, blízkej reštaurácií, alebo poskytnutie gastrolístka.

„Pri takto formulovanom návrhu si žiadny zamestnanec na Slovensku nebude môcť zvoliť finančný príspevok na stravovanie. Ak aj zamestnávateľ zamestnancovi nezabezpečuje stravovanie formou teplého jedla, každý zamestnávateľ predsa môže každému zamestnancovi zabezpečiť stravovanie formou gastrolístka,“ upozorňuje J. Mihál.

Ľudia stravujúci sa v závodných jedálňach určite nebudú mať možnosť vybrať si medzi finančným príspevkom a gastrolístkom.