Brusel kritizuje Slovensko za poukazy, cestujúci má mať právo si vybrať, či chce peniaze

Slovensko dostalo ďalšiu výzvu od Európskej komisie za to, že porušuje smernicu EÚ o balíkoch cestovných služieb. Brusel kritizuje, že novela zákona o zájazdoch schválená pre koronakrízu nedáva všetkým spotrebiteľom možnosť si vybrať, či chcú namiesto zrušenej dovolenky peniaze alebo náhradný zájazd. Slovensko by malo do dvoch mesiacov odstrániť nedostatky v zákone o zájazdoch. Ak tak neurobí ani svoj postup dostatočne nevysvetlí, môže Európska komisia pristúpiť k ďalšiemu kroku v rámci infrigement. Slovensko v tejto chvíli neplánuje meniť zákon o cestovkách, kritiku Európskej komisie berie na vedomie, reagovalo ministerstvo hospodárstva. Pripravuje odpoveď, v ktorej bude reagovať na výhrady, ďalší postup chce koordinovať s deviatimi štátmi, ktoré túto výzvu dostali. Novela zákona o cestovkách, ktorú kritizuje Európska komisia, je vyvážená a férová, tvrdí ministerstvo hospodárstva. Bude sa snažiť Brusel presvedčiť, že riešenie, ktoré umožnilo odklad zájazdov na neskôr a rýchle vrátenie peňazí len vybraným skupinám, je primeraným a odôvodneným zásahom do práv spotrebiteľov.